25.5.17

Varustepostaus Osa 1: Turkinhuoltovälineet

Koska villakoira on turkkirotu, tarvitaan sen asianmukaiseen hoitoon aikamoinen tavara-arsenaali. Ajattelinkin tässä vapaapäivän kunniaksi esitellä teille meidän varusteet, joilla luonnistuu niin omien kuin kavereidenkin koirien laitot. Tavaraa on viidessä vuodessa ehtinyt kertyä aikamoinen määrä ja näillä kyllä pärjää paremmin kuin hyvin, mutta ainahan sitä ostoslistalla jotain on. Tällä hetkellä tekisi mieli paria uutta terää, uusia ponnareita (taas!) ja uutta trimmauspöytää. Voi olla, että rahoille löytyy tällä hetkellä muutakin käyttöä, joten ainakin uutta pöytää saan tovin odotella. 


Shampoot ja hoitsikat:Vasemmalla hoitoaineet järjestyksessä: 
 • Pure Paws Oats N`Aloe Hoitoaine - Sopii herkälle ja ärtyneelle iholle. Estää ihon kuivumista kosteuttaen ja rauhoittaen ihoa ja vahvistaa turkkia. Parantaa elastisuutta ja estää turkin katkeilua. Ihana tuoksu. 
 • SummerWinds Protect-A-Coat Conditioning Oil - Tehohoito, joka lisää kimmoisuutta ja vahvistaa karvaa. Ehkäisee takkuuntumista. Voidaan käyttää öljyhoidon tapaan näyttelyiden välillä tai lisäämällä tilkka normaalihoitoaineen joukkoon.
 • #1 All Systems Super-Rich Protein Lotion Conditioner - Tuuheuttava, sopii kaikille turkinlaaduille ja väreille. Auttaa takkuihin ja on erinomainen sähköisyyden poistaja. Voidaan käyttää myös harjausnesteenä. Todella riittoisa. 
 • Wild Animal Wild Apple Hoitoaine- Erittäin hoitava, kosteuttaa kuivaa turkkia. Ehkäisee takkuuntumista ja sähköistymistä. Ihana tuoksu.
 • Wild Animal Silk N Silk Hoitoaine - Ehkäisee takkuuntumista ja sähköisyyttä. Riittoisa. 
 • Chris Christensen Spectrum One Coarse Coat Conditioner - Antaa turkille rakennetta, ei pehmennä. Hoitaa ja vahvistaa turkkia. Nopeuttaa kuivumista. Sopii hvyin näyttelypesuihin. 
 • Chris Christensen Spectrum One Substance Builder -rakennehuuhde (pikkupullo kuvassa) - Sopii erinomaisesti muotoonleikattaville roduille, antaen turkkiin rakennetta ja kimmoisuutta. Käytetään shampoopesun ja hoitoaineen välissä hoitoaineen tavoin (vaikutusaika 3min). Sopii erityisesti näyttelypesuihin. 


Shampoot vasemmalta järjestyksessä:
 • Chris Christensen Spectrum One Coarse Coat Shampoo - Sopii erityisesti koirille, joilla on liian pehmeä turkki ja joiden turkkiin toivotaan enemmän karkeutta, tuuheutta ja rakennetta. Sopii hyvin näyttelypesuihin. 
 • #1 All Systems Super Cleanin & Conditioning Shampoo - Syväpuhdistava shampoo, joka sopii jokapäiväiseen käyttöön kaikille turkinlaaduille ja väreille. Ei sisällä silikonia. 
 • Groomer's Edge Emerald Black Shampoo - Syväpuhdistava shampoo tummille turkeille. Kirkastaa väriä ja auttaa peittämään punaista sävyä ja auringon polttamia. Ei värjää. Poistaa epämiellyttäviä hajuja. Riittoisa. 
 • Wild Animal Shooting Oats Shampoo - Poistaa pahoja hajuja. Iholle ja erilaisiin kutinoihin hyvä. Miellyttävä kanelintuoksu. Riittoisa. (Tämä on meillä vielä avaamaton, joten ei omia kokemuksia)
 • Wild Animal Wild Thang Shampoo - Turkin luonnollista väriä korostava yleisshampoo. Puhdistaa tehokkaasti pahan hajun, rasva- ja öljytahrat kuivattamatta ihoa ja turkkia. 


Omat suosikit:

Shampoista alusta asti mun suosikki on ollut Groomer's Edgen Emerald Black. Vaahtoaa superhyvin ja on todella riittoisa. Tuoksu on kiva ja koira tulee hyvin puhtaaksi. Viime aikoina käytössä on ollut Tuo Wild Animalin Wild Thang-shampoo, joka on ollut myös ihan jees. 

Hoitoainesuosikit on nuo ihanan tuoksuiset, Wild Animalin Wild Apple ja Pure Paws'in Oats N`Aloe. Jälkimmäiseen sekoitan yleensä aina lorauksen tuota SummerWindsiä. 


Turkinkuivain:


Fööninä mulla on hyvin palvellut Metro Air Force Commander-turbofööni. Turbo on ihan ehdoton väline villakoiran kuivaamisessa. Hullun hommaa jollain käsiföönillä alkaa kuivata, etenkään isovillaa. Suulakkeita on useita, mutta käytän oikeastaan aina tuota samaa. Isovillan conttarissa kuivaa tällä noin tunnissa, riippuen vähän turkin määrästä. Muusan tämänhetkinen kevyt conttari kuivuu noin 45 minuutissa. 

Karstat, kammat ja muut turkinselvitysvälineet:  • Karstat: Multa löytyy Doggymanin pehmeä ja kovempi karsta. Nämä ovat syrjäyttäneet huippuhyvä Chris Christensenin karsta, jota ilman en enää selviäisi. Pitkäpiikkinen karsta on isoon turkkiin korvaamaton. En tajua kuinka olen joskus jaksanut selvittää isoa turkkia noilla lyhytpiikkisillä. 
 • Kammat: Kampoja löytyy kahta eri kokoa villakoirakampoja (harvapiikkiset), joku pieni peruskampa, jota en oikeastaan käytä, paitsi pikkukoiria trimmatessa ja ShowTechin isompi kampa, jota käytän pääasiassa trimmatessa. Turkin selvityksessä tulee käytettyä noita villakoirakampoja. En kuitenkaan revi koskaan kammalla takkuja auki, vaan turkki käydään ihoa myöten kammalla läpi, jolloin huomaa kaikki takut, jos kampa ei soljukaan turkista kunnolla läpi. Piikkipäinen jakauskampa on ihan joku perus Prisman kampa tms, jota käytän jakausten tekemiseen ponnarien laitossa. 
 • Noista puteleista löytyy omaan tyhjään hoitosuihkepulloon laimennettu takkusuihke, jonka olen sekoitellut itse Wild Animalin Wild Apple-hoitsikasta, silkkitippoista ja vedestä. Lemmikkitarvikeliikkeiden valmiit takkusuihkeet eivät ole minua oikein vakuuttaneet, joten tällä hetkellä käytössä on nämä omat sekoitukset. (Anju Beautén takkusuihketta on kovin kehuttu ja se on multa vielä testaamatta ja onkin ollut ostoslistalla jo pidempään. Vaatisi vaan reissun Faunattareen. Mulla olisi sinne lahjakortti, mutta joka kerta kun liikun siellä päin, olen unohtanut lahjakortin kotiin enkä näin ollen ole viitsinyt mennä ilman sitä.) Kaksi pulloa silkkitippoja, joita tulee käytettyä yleensä märkään turkkiin ennen föönausta takkuja helpottamaan. Toiset käyttävät silkkitippoja ponnareiden alla turkkia suojaamaan. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä Wellus-rasva, jota käytän apuna ponnarien laitossa. Suojaa turkkia katkeamiselta ponnarin alla ja saa sähköisenkin turkin aloilleen, että jakauksista saa siistejä ym. Tämä tuote on pelastus, ponnarien laitto ei ole yhtään niin kurjaa puuhaa, kun tätä käyttää. 
 • Sakset: Vanhat trimmaussakset toimittaa kumilenksujen katkaisijan virkaa tätä nykyä. Tähän hommaan on myös ihan erikseen saatavilla saksia, mutta en ole viitsinyt sellaisia hommata. Kynsisaksilla olen ennen katkonut ja nykyään tosiaan näillä vanhoilla saksilla, joita ei muuten tule enää käytettyä. 

Trimmauskone, terät ja huoltovälineet:


Multa löytyy Andiksen trimmeri, en muista mikä kirjainyhdistelmä, mutta luultavasti tätä ei edes enää mistään saa, koska en ainakaan äkkiseltään googlettamalla löytänyt. Mallit on uudistuneet ja varmasti parannellut versiot tästä koneesta on nyt markkinoilla. Hyvin on palvellut myös tämä nyt viisi vuotta, kun heti alusta asti satsasin kunnon koneeseen. Kunnon koneen ostamista heti suosittelen myös muille, maksaa itsensä hyvin äkkiä takaisin. Terinä löytyy 2x #15 terät, joilla ajelen naaman ja tassut, 2x perus #10 terät, joilla sitten konetan muut alueet ja esim. Piitun kesänaku on koko kropasta konetettu #10 terällä. Nuo on hyviä yleisteriä, joilla olen muunkin rotuisia vetänyt kesäkuosiin, puree siis hyvin myös  esim. tiheään tuplaturkkiin. #5 terä jättää hieman pidempää ja tätä olen mm. viime talvena Piitun kroppaan käyttänyt. Myös pohjavillattomia pikkukoiria on tullu vedettyä tällä terällä. Tuplaturkkiin tai huonosti föönattuun/selvitettyyn villaan tämä terä ei pure. 

Terien huoltoon olen hankkinut puhdistusöljyn ja teräöljyn, jota suositellaan käyttämään aina konetettaessa ja lisäämään myös konetuksen aikana. Öljy pitää terän viileämpänä kauemmin. Itse käytän viilennyksessä apuna ihan kylmäkallea, johon asetan toisen terän siksi aikaa kun toinen on käytössä. Varsinkin, kun konettaa pitkän aikaa kerralla, itse konekin kuumuu vähän ja kuumentaa terät tosi nopeaan. Teriä vaihdellessa ei tarvitse pitää turhia taukoja. Suosittelen siis useamman samanpituisen terän hankkimista. Ostin myös tuollaisen jonkun moottoriöljyn tms. tuubin, mutta en ole sitä vielä edes avannut. Tällä olisi tarkoitus siis voidella niitä koneen sisäosia. Vaatinee hieman perehtymistä vielä, mutta ajattelin että on korkea aika näin viiden vuoden jälkeen käyttää vähän enemmän vaivaa koneen huoltoon, jotta se jaksaa pelittää hyvin jatkossakin. 

Kumilenkit, korvamuovit yms:


Tämmöinen kasa on tullut haalittua ponnareita ja muuta sälää. Näyttelyistä olen ostanut joitakin pussukoita, netistä tilannut osan ja osa on kaverin tuomia tuliaisia Espanjasta (lasten loom bandseja). Heppapuolelta on ostettu nuo muovipurkeissa olevat, ovat todella edullisia. Myös nuo itsetarrautuvat pintelit (pinkki ja liila rulla) ovat heppapuolelta. Ne on samaa kun esim. apteekissa myytävät itseliimautuvat siteet ja niitä käytetään korvakarvoja suojaamaan korvamuovien tapaan. Heppapuolella ovat huomattavasti edullisempia kuin apteekista tai lemmikkitarvikeliikkeistä saatavat. Meillä tosin korvansuojina ei oikein toiminut, kun Piitu repi ne Muusalta irti karvoineen päivineen. Onkin käytetty enemmän sidetarpeina Muusan leikkaushaavan hoidossa alkuvuodesta. Korvamuoveja meillä on käytetty myös todella vähän, joten niitä ei ole tullut koskaan edes ostettua. Kuvan alareunan vihreät muovit on saatu kaverilta. 

Kynsisakset ja korvakarvojen nyppimisvälineet:


Meillä on kahdet kynsisakset; Busterin sakset ja Millersit. Molemmat on ollut hyvät. Ostin Millersit, koska ovat ihan superkehutut sakset, mutta ei ne mun mielestä sen ihmeellisemmät ole kuin muutkaan, millä olen kynsiä leikellyt. Korvakarvojen nyppimiseen käytän korvapuuteria. Pullo on tosi riittoisa. Ostin tämän kun Piitu oli pentu eli viisi vuotta sitten ja vieläkin riittää ja riittää vaan. Nypin osittain sormilla ja osittain pinseteillä. Mietinnässä on ollut hankkia ihan nyppimisatulat, mutta  olen saanut näilläkin ihan hyvin nypittyä, niin en ole viitsinyt. Pinsettien kanssa saa vaan olla tarkkana, ettei vahingossa satuta koiraa. 


Näiden lisäksi omistan myös toki sen trimmauspöydän. Mulla on sellainen ihan peruspöytä, säädettävä. Vähän se on hutera ja keikkuu helposti etenkin yläasennossa. Iso koira jos tärisee, niin koko pöytä tärisee. Yksi säätönuppi on hieman rikki ja saa olla tarkkana ettei pöydälle tule liikaa painoa, ettei se rämähdä toisesta päästä alas (esim. koira + minä oli vähän liikaa :D). Jossain vaiheessa olisi siis varmasti ihan aiheellista satsata hieman laadukkaampaan pöytään. Omistan myös trimmausessun, jota käytän aina trimmatessa, niin ei ole vaatteet ihan karvoissa. Eihän se nyt kokonaan suojaa, mutta edes vähän. Pidän trimmatessa myös aina crockseja jalassa, koska tuo villa huopuu kivasti sukanpohjaan kiinni pesukoneessa. 


Suinkaan villakoiran omistaja ei tarvitse tätä kaikkea. Perus turkkihuoltoon riittää kyllä yksi laadukas shampoo ja hoitoaine, turbofööni, hyvä karsta ja kampa, sekä kynsisakset. Trimmauskoneeseen ja saksiin kannattaa myös satsata jos ei halua käyttää trimmaajalla. Kerran kuussa yleensä on hyvä trimmausväli, mutta naama- ja tassukarvat olisi hyvä ajella useammin jos haluaa, että koira näyttää siistiltä. Jos koiraa käyttää säännöllisesti trimmaajalla, voi trimmaaja samalla nyppiä myös korvakarvat, jolloin niitäkään välineitä ei tarvitse välttämättä itselleen hankkia. Ponnareitakaan ei tarvita, jos pitää koiran lyhyessä kotiturkissa tai näyttelyleikkauksista terrierissä tai modernissa. 

Ohessa meikäläinen työn touhussa. Marin nappaama kuva viime viikonlopulta, kun Sisumies kävi kesälookkia hakemassa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti