22.8.15

Mysteerikohtaus

Epilepsia. Tuntuu, että se ujuttautuu meidän elämään salakavalasti joka puolelta. Huolestuttavan paljon on Piitun suvusta paljastunut epilepsiaa ja ties kuinka paljon tapauksia olisi lisää, jos niistä vain avoimesti puhuttaisiin. Mutta kuten varmasti monen muunkin rodun parissa, niin villakoirapiireissäkin riittää hyssyttelijöitä ja sairaudet pidetään visusti salassa. En ymmärrä ketä tämä palvelee, mutta valitettavasti näin on.

Piituhan sai tammikuussa kouristelukohtauksen, joka ainakin hyvin oletettavasti oli epilepsiakohtaus. Eläinlääkärillä emme ole asiaa tutkineet, koska yhden kohtauksen jälkeen ei vielä lähdetä kovin herkästi tutkimaan, vaan vasta sitten jos kohtaus uusii. Pian tuon tammikuisen kohtauksen jälkeen aloinkin miettimään voisiko Piitun epämääräisillä "pelkokohtauksilla" olla jotain yhteyttä epilepsian kanssa. Piitu siis saa silloin tällöin kummallisia kohtauksia, joissa se menee matalaksi ja häntä painuu jalkojen väliin ja se tulee jalkoihin pyörimään pakonomaisesti. Kohtauksia on tullut eniten ihan kotona, mutta muutaman kerran myös ulkona, mutta vain hihnassa kävellessä. Viimeisimmän kohtauksen onnistuin kuvaamaan videolle.


Olen lähettänyt kyseisen videon neurologille, joka sanoi, että kyseessä voisi hyvinkin olla epilepsiakohtaus. Veikkauksia on tullut paljon. Yksi hyvin mahdollinen minunkin mielestäni on jonkinlainen kipukohtaus. Mahdollisesti siellä voisi se kiertynyt lantio vaivata. Toiset arvailivat syynä olevan närästys ja Piitun suolisto-ongelmista kerrottuani olivat hyvinkin varmoja, että närästys se vaivaa. Selkävaivoja ehdoteltiin myös, tai tukkeutuneita anaalirauhasia. Toisten mielestä koirassa ei ollut mitään vikaa. Peitsaamisesta toki kyseltiin paljon myös. Sehän se omaakin mieltä vaivaa. Uskon ja toivon, että siihen selityksenä on tuo lantio.

Närästysasiaa mietin ja yhteyttä kohtauksiin. Kohtauksia on usein tullut jos esim. iltaruoka on jäänyt syömättä/väliin. Piitu heräilee joskus yöllä läähättelemään, joskus syynä on löysä maha, mutta aina näin ei ole. Kerran näin tapahtui, kun Piitulla oli jäänyt iltaruoka välistä ja maha lurisi kovasti. Tilanne helpotti vasta, kun annoin sille vähän ruokaa. Joskus näihin läähättelyihin on liittynyt myös tärinää, joka taasen voisi viitata epilepsiakohtaukseen tai kipuun. Ensin ajattelin, että nyt vaan alan olemaan tosi tarkka ruokailurytmin suhteen, mutta olen kuitenkin nyt pari kertaa koittanut jättää iltaruuan välistä ja katsoa mitä tapahtuu. Ei ole tapahtunut yhtään mitään. Jotenkin en siis jaksa uskoa tähän närästysasiaan kuitenkaan.

Itse alan taipumaan kyllä aika vahvasti sen epilepsiakohtauksen puoleen. Monet episairaiden koirien omistajat tai niiden kanssa tekemisissä olevat ihmiset kertoivat, että Piitun käytös muistuttaa hyvin paljon näiden koirien epilepsian aura-vaihetta eli ns. esivaihetta. Näin myös vastikään videon yhden koiran kohtauksesta, joka oli hyvinkin samantyyppinen. Tuo koira sai viime viikolla epilepsiadiagnoosin.

Tuon kohtauksen jälkeen Piitu on ollut taas ihan normaali, eikä kohtauksia ole tullut minkäänmoisia. Tokikaan en voi tietää mitä täällä tapahtuu töissä ollessani tai yöllä, jos en herääkään Piitun kohtauksiin. Uskoisin kuitenkin, että tuollaiseen isompaan kohtaukseen ainakin heräisin.

Aion edetä asiassa nyt ihan rauhaksiin. Ei olla ryntäämässä heti kalliisiin tutkimuksiin. Reilu viikon päästä on Piitun osteopaatti, joka toivon mukaan saa tuon lantion ihan lopullisesti kuntoon. Jos kohtaukset jatkuu edelleen sitten, kun lantio on kunnossa, voi sulkea ainakin sen mahdollisuuden pois. Aloin myös tästä videon kohtauksesta lähtien pitämään kohtauspäiväkirjaa, johon kirjaan ylös kaiken kyseisestä päivästä, jos asiaan löytyisi joku yhteys. Kuitenkin kohtauspäiväkirjaa ne eläinlääkäritkin ensimmäisenä pyytää pitämään, kun lähdetään asiaa tutkimaan. Ollaan siis jo askelta lähempänä vastauksia jos päiväkirjaa on pidetty jo valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti