24.7.12

Hammasongelmia

Piitulla huomattiin pentuetarkastuksessa 6vko vanhana, että vasen alakulmuri kasvaa vinoon ja hammas painaa kitalakeen. Leuka oli vielä tuossa vaiheessa kovin liikkuvainen ja välillä hammas asettui oikeaan kohtaan eli päätettiin seurailla tilannetta. Ensimmäisiin rokotuksiin asti jos koira söi hyvin ja voi hyvin, annettiin olla. No kun lääkärireissu vihdoin koitti, ei tilanne ollut muuttunut. Meidät ohjattiin Anidentiin.

Eilen oli tarkistusaika Anidentissa ja tarkoitus oli vasta katsoa mitä tehdään. He olivat kuitenkin varanneet aikaa, että voitaisiin operoida saman tien ja niinhän sitten tehtiin. Eläinlääkärin mukaan purentavirhe oli paha ja hampaan painama pieni kuoppa jo vähän tulehtunut, josta johtuen ilmeisesti imusolmukkeet olivat turvonneet. Posken turvonnut imusolmuke tsekattiin jo ekalla lääkärikäynnillä ja sovittiin, että jollei se ole itsestään hävinnyt niin otetaan ohutneulanäyte siitä hampaanpoiston yhteydessä, kun koira nukutetaan. Varmuuden vuoksi otettiin siis näytteet, vaikka todennäköisesti ei mitään kummempaa niissä ole.

Piitun alaleuka kasvaa vinoon oikealle ja pelkän vinon hampaan poisto olisi saanut vinouden pahentumaan. Oli siis poistettava molemmat alakulmurit, jotta leuan oikein kasvaminen mahdollistuu. Näin myös pysyvät hampaat puhkeaa aikanaan mahdollisimman ulkonevasti. Leikkaus meni hyvin ja kesti reilun tunnin. Heräiltyään Piitu sai vielä vähän toipilasruokaa ennen matkaa ja käärittiin fleecepeittoon äidin syliin, jossa se sai matkustaa kotiin.

Tässä ollaan sit seuraavat pari viikkoa toipilaana. Toipilaalta on kielletty kaiken kovan pureskeleminen. Ja nyt alkuun ihan KAIKEN, pehmeämmänkin pureskelu, ettei haavat suussa aukea ja tulehdu. Se onkin sit tollasen hurjan purijapennun kanssa helpommin sanottu kuin tehty. Onneksi mulla on vielä tämä viikko lomaa ja pystyn Piitua kunnolla tarkkailemaan ja estämään pureskelun. Mutta viikon päästä alkaa työt ja silloin ei ole ketään vahtimassa. Eläinlääkäri kyllä lupasi, että silloin voi jo jättää esim. pehmolelun purekeltavaksi, koska parempi pureskella sitä kuin esim. tuolin jalkaa..

Meidän täytyy välttää ylimääräistä liikuntaa vielä tämä päivä ja kahdesti päivässä huuhdellaan suuta Hexarince-suuvedellä. Suuvesi desinfioi suuta ja ehkäisee ientulehdusta. Antibioottikuuria ei kuulemma tarvita, koska yleensä näissä suun haavoissa trauman poistaminen (trauma = kitalakea painanut hammas) yleensä parin päivän sisällä jo karkottaa itsestään tulehduksen.

Nyt vaan eletään päivä kerrallaan ja toivotaan, että lopputulos pysyvien hampaiden kanssa on hyvä. Kahden viikon päästä meillä on kontrollikäynti, jolloin saadaan ohutneulanäytteiden tulokset ja samalla Piitu saa tehosterokotukset.

Tänään ollaan otettu vaan levon kannalta. On nukuttu, nukuttu ja nukuttu...
Yleensä tässä vakioasennossa:


Ainiin ja paino on jättitytöllä kovassa nousussa. Rokotuksissa painoa oli 7.4kg ja nyt sitä oli kertynyt jo 8.8kg:n verran. Ei ihme, ettei sitä meinaa jaksaa kantaa enää kovin pitkään sylissä :D

2 kommenttia:

  1. Outs, vai niin kävi niille hampaille. Toivottavasti suu paranee hyvin ja uudet hampaat kasvavat hyvään asentoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooh.. Hyvältä siellä suussa näyttää, yhtään ei neiti aristele sitä. Mieli tekisi kovasti kaikkea pureskella, mut oon yllättyny siitä kuinka helposti kaikki silti sujuu. Ollaan korvattu luiden pureskelua ja leluilla leikkimistä ulkoilulla ja aivojumpalla. Näyttää toimivan. :)

      Poista