10.7.13

Piitun perheen kuulumisia

Ajattelin kertoa vähän Piitun vanhemmista ja sisaruksista ja mitä niille kuuluu nyt..

Piitun komea isi Niki.

Piitun isä Niki on komea valkoinen uros, joka on pärjännyt näyttelyissä loistavasti. Niki on kansainvälinen muotovalio. Niki elää kahden muun uroksen, oman poikansa Mondon (Martina's Mellito), sekä ruskean isovillan Brunon (Scarpebox James Brown) kanssa leppoisaa elämää. Nyt se pitää taukoa näyttelyistä poikansa Mondon niittäessä mainetta ja kunniaa.

Niki ja poikansa Mondo (Martina's Mellito) näyttelyn jälkeen. Kuva: Maarit Nord


Niki on luonteeltaan tasapainoinen ja rauhallinen, mutta ei nähtävästi ole periyttänyt luonnettaan tähän pentueeseen juurikaan..

Niki näyttelykehässä esittelemässä upeita liikkeitään. Kuva: Johanna Yliollitervo
Seleste näyttelykehässä 2009. Kuva: Johanna Yliollitervo

Piitun emä Seleste on näytelmöinyt Suomen muotovalioksi asti ja valioituikin melko helposti, terrierileikkauksessa!

Seleste on myös kilpaillut agilityssä, joskin heikoin tuloksin keräten lähinnä hylkyjä.


Selesten liikkeitä näyttelykehässä terrierileikkauksessa 2010.Selesteltä Piitu on perinyt luonnettaan hyvin paljon. Seleste on ns. "hullupuudeli", jota termiä tulee usein Piitua kuvaillessakin käytettyä. No millainen se hullupuudeli sitten on?

Hullupuudeli on iloinen, riehakas ja villi. Hullupuudeli heiluttaa häntää ja pomppien antaa suukkoja. Hullupuudelin koko kroppa heiluu ja pyörii, kun se ei kestä kun on niin kivaa ja kaikki on niin ihanaa.
Seleste kotipihassaan. Kuva: Lilli Wastimo

Selestellä on myös vahva saalisvietti. Saaliiksi käy niin sähköjänis ratajuoksuissa kuin pyöräilijät ja hiihtäjätkin. Tätä piirrettä Piitu ei onneksi kovin vahvasti ole perinyt, vaikka elävän saaliin perään lähteekin.

Selestellä on myös vahtiviettiä ja omaa pihaa vahti haukkuen kaikki ohikulkijat. Joskin jos pihaan asti tuli niin sitten pussattiinkin jo.


Seleste eleli aiemmin yhdeksän-kymmenen koiran laumassa, jossa oli selkeästi johtajan roolissa. Lauman yhteiselo ei ollut ihan kivutonta, sillä Selestellä oli taipumus vahtia ruokaansa muilta ja haavereitakin sen vuoksi sattui. Lopulta tilanne kärjistyi muutamaan kunnon yhteenottoon, jossa hengenlähtö oli lähellä lauman pikkukoirilla ja Seleste alkoi etsimään uutta kotia, jossa se saisi elää ainoana koirana.


Selesten lauma joulukuussa 2011.
Pitkään etsittiin sopivaa kotia Selestelle, mutta sitä ei vaan tuntunut löytyvän. Kunnes helmikuussa 2013 Seleste löysi vihdoin sen täydellisen oman kodin, jonne se lähti koeajalle jäädäkseen sille tielle.

Seleste asuu nyt maalla lapsiperheen ainoana koirana ja saa olla mukana kaikissa perheen touhuissa. Seleste hoitaa emännän kanssa tallihommat sujuvasti joka päivä ja tulee ponien kanssa hyvin juttuun. Myös luonne on uudessa kodissa tasoittunut ja Seleste on valloittanut koko perheen sydämet.

SISARUKSET:

Ale mätsärissä Klaukkalassa 3.7.13

ALE (Bic-Cot's Alejandro)
Alea olemme nähneet sisaruksista eniten näyttelyissä ja muissa koiratapahtumissa. Ale on näytelmöinyt muutamissa virallisissa kehissä ja ura jatkuu. Tähän mennessä Alen paras saavutus on SA (sertin arvoinen).

Ale on hyvin paljon Piitun luontoinen eli villi ja uhmakas. Alella on selkeästi meneillään murkkuikä ja se testailee kovasti rajojaan. Ale haluaa olla kingi ja kovalla äänellä pitää puoliaan toisten koirien kanssa. Pieniä ja heikompia on Alen mielestä kiva kyykyttää ja kiusata.


Ale mökkeilee paljon ja tykkää hyppiä veneestä uimaan.  Ale puhuu kieliä, sillä Alelle on opetettu käskyt ruotsiksi. Ale on Piitun lailla perheen ainoa koira.Onnin kesälook 2013. Kuva: Merja Lätti

ONNI (Bic-Cot's Amazon)
Onni on kunnon City-puudeli. Onni asuu Helsingissä ja on varmasti monelle tuttu näky Helsingin katukuvassa puudelilaumansa kera.

Onnin laumaan kuuluu isosiskot; valkoinen isovilla Metka, valkoinen keskari Nanica, sekä harmaa keskari Demi.

Onni on hyväkäytöksinen nuori mies, joskin omaa hyvin paljon emänsä ja sisarustensa piirteitä kuulemani mukaan.

Onni mökkeilemässä vauvana heinäkuussa 2012. Kuva: Merja Lätti

Onni sai jo pentulaatikossa lempinimen "Ikiliikkuja" ja on kuulemma osoittautunut nimensä veroiseksi. Alussa Onnin oli vaikeaa rauhoittua uudessa kodissa, eikä se malttanut levätä ollenkaan. Jonkin ajan kuluttua elo kuitenkin tasoittui ja isosiskot ovat koulineet pojasta ihan kelpo kaverin.

Onni on perinyt yhtä lailla emältään rakkauden ihmisiin ja rakastaa kaikkia suurella sydämellä.Welho Turun näyttelyssä tammikuussa 2013.
WELHO (Bic-Cot's Apocalypse)
 Welho asustelee Nurmijärvellä muutaman koiran laumassa sekin.

Welho oli jo pienenä pentueen suurin ja on sitä edelleen. Siitä on kasvanut ihan jätti!

Welho on käynyt myöskin jonkun verran näyttelyissä ja paras tulos Welholla tähän asti on SA, kuten Alellakin.

Welho on sisarustensa lailla energinen ja vähän raisu, mutta jonkin verran kuitenkin rauhallisemman oloinen. Pieniä koiria Welho tykkää kiusata ja härkkiä ja tytöt kiinnostaa Welhoa kovasti. "Veljensä" belgianpaimenkoira Dumlen kanssa Welho ottaa välillä lauman tytöistä matsia, mm. juoksujen aikaan.

SIIRI (Bic-Cot's Alobel)
Siiri asuu kotikoirana maalla kromfohrländereitten laumassa. Onpa Siiri itsekin vähän terrierimäinen olemukseltaan, koska Siirillä on viikset ja turkki on terrierimäisessä kotileikkauksessa. Omistajan kertoman mukaan Siirin luonne on hyvinpaljon samankaltainen kuin heidän krommilaumallaankin, eli Siiri tuntuisi olevan aika paljon sisaruksiaan rauhallisempi ja ns. helpompi.

Alunperin Siiristä kaavailtiin jalostusyksilöä, mutta häntämutkansa takia jalostushaaveet kariutuivat ja Siiri elää nyt todellista maalaiselämää hevosten keskellä, touhuten pihalla terrierilaumansa kera, eikä ole käynyt näyttelyissä tai muissa harrastuksissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti