1.5.13

Voihan itku!

Eilen alkoi meidän agilityilyt vihdoin. Aiemmat pelot olivat aiheellisia, koska tilanne osoittautui vieläkin pahemmaksi. Enpä olisi uskonut meneväni agilitykentälle itkemään, mutta niin vain menin. Ei siitä tullut yhtään mitään. Ei me voida treenata Flow-ystävän kanssa samassa ryhmässä. Mulla ja varmasti monilla muillakin on sellainen käsitys, että oman ihmisen pitäisi olla koiralle se ykkösjuttu, mutta mä voisin olla vaikka kävelevä sirkus ja mä olisin silti tylsempi kuin tuo pieni paimenkoira. Flow on Piitulle pakkomielle ja siitä tuli jo autossa ihan sekopää. Kun päästiin autosta ulos, ei tietoakaan, että koira olisi mua edes vilkassut. En voinut jäädä odottelemaan kontaktia, koska oltais myöhästytty treeneistä ja tuskin edes olisin sitä saanut ennen kuin joskus tuntien päästä. Oli vaan mentävä Flown perään kentälle hulluna vetävän koiran kanssa. Tosi lupaava alku.

Kentällä sitten Piitu vaan kiskoi koko ajan Flown luo. Yritin kiinnittää huomion itseeni nameilla, lelulla, innostamalla äänellä ja liikkeellä, ja alkuun pari kertaa sainkin sen huomion itseeni hetkeksi kerrallaan. Sitten katosi mielenkiinto lelua kohtaan täysin ja pikkuhiljaa myös nameja kohtaan. Pari kertaa saatiin tehtyä siivekkeen takaakiertoa, jota oli määrä itsenäisesti harjoitella. Siihen se sit jäikin. Mitään ei voitu tehdä sen kanssa, loppujen lopuksi oltiin itsenäisten treenihetkien ajan vaan kyykyssä maassa, jolloin yritin blokata Piitun katsekontaktin Flowhun ja se yritti kaikkensa kurkkia mun ohi Flowta. Ja vinkui, haukkui kimeesti, läähätti ja hyvä ettei tärissykin vielä. 

Omalla vuorolla tehtiin putkea, suoraa, mutkaa ja takaa leikaten myös ekan kerran. Ne sujui hienosti ja namikuppi veti puoleensa niin, että aina saatiin koira hyvin kiinni. Kunnes Piitu tajusi, että hänhän on vapaa ja kirmasi täysillä kentän toiseen laitaan Flown luokse riekkumaan. Hain neidin takaisin, mutta pääsihän se vielä toistekin sinne karkaamaan. Sitä ei kiinnostanut kukaan muu kentällä, vaan Flown imu oli aivan valtava. 

Tehtiin myös pussia siten, että mentiin sitä ns. jonossa vuorotellen kaikki koirakot suht lähellä toisiaan. Tiesin, että meidän tilanne vaan pahenee, kun joudutaan menemään lähemmäs Flowta ja pahenihan se tosiaan niin, että joka kerta pussin suulta ulos tultuaan Piitu karkasi Flown luokse. Pussin suulla oli kaksi ihmistä, eikä kumpikaan saanut ovelasti käsien ohi livahtavaa puudelia kiinni. Se jopa osasi jarruttaa oikeassa kohdassa ja väistää käsiä, ettei mikään estä sen menoa ihanan Flown luokse. Sit laitettiin sille hihna ja siltikin se pääsi vielä kahdesti livahtamaan karkuun ennen kuin viimeisella kerralla se saatiin kiinni heti. Hienoa, nyt koira oppi sen, että mun luota voi vaan lähteä. Pilattiinko tässä nyt meidän koko agiura? 

Hieman on epätoivoiset fiilikset nyt. Lopettaako koko homma? Hakeutuako toisen puljun asiakkaaksi? Vai yrittääkö saada jotain ryhmävaihdossysteemiä? Käytännössä tällöin Flow joutuisi vaihtamaan jo melko täynnä olevaan alkeisryhmään ja me jäätäis pentuihin. Mut onko oikein, että kaveri vaihtaa ryhmää, jos mulla on koirani kanssa ongelma? Onko sekin jo ongelma, että Flow emäntineen matkustaa treenipaikalle samassa autossa mun kyydillä? Pitääkö mun evätä kaverilta myös kyyti treeneihin, koska mulla on ongelma? 

Mut se nyt on ihan selvä, että mä en aio mennä sinne toista kertaa itkemään enää. Agilityn piti olla meille molemmille se juttu, josta nautitaan hurjan paljon ja se olis meille molemmille ihan superhauskaa. Mut mä en saa tämmöisenään tuolta mitään irti, eikä mua lohduta se, että se EHKÄ joskus tosta paranee ja siedättyy Flowhun. Se ei välttämättä parane tosta mihinkään ja Piitulla alkaa hetkenä minä hyvänsä juoksut, joka tarkoittaa treenitaukoa ja heinäkuussa ei ole treenejä ollenkaan. Aloittaisinko joka kerta itkien tuon saman työn tauon jälkeen? Vastaus: en todellakaan. 

Jännää tässä on se, että kaikki katsoo vaan haavi auki ja ihmettelee kuinka tuo koira voi olla tollanen. Niin minäkin. En oo koskaan nähnyt tai kuullut kenenkään koiran käyttäytyvän vastaavasti. Ja outoa on myös se, kun Flow ei edes tykkää Piitusta, ei se välitä siitä ollenkaan ja nytkin saattoi ärähtäen komentaa sitä pois, kun tuli luo. Mut Piitu palkkautuu KAIKESTA reaktiosta, jonka se Flowlta saa ja se kannustaa sitä jatkamaan sitä älytöntä riekkumista. Luulin tietäväni koirista jotain, kun Piitua olin hankkimassa, mutta joka päivä mä vaan tajuan entistä paremmin, etten mä ole tiennyt koirista yhtään mitään. Piitu on mysteeri, jonka kanssa vaan elämällä oppii. Tässä kohtaa mun taidot loppuu, mä en tiedä mitä mä tolle ongelmalle tekisin. Mutta eipä näytä tietävän kukaan muukaan..

3 kommenttia:

 1. No kurjuus. :( Ja idea, joka tuli mieleen, saa teilata, jos kuulostaa huonolta. :) Jos Piitu kerta tykkää siitä Flowsta enemmän kuin mistään nameista ja leluistakaan ja jos tää Flow omistajineen on teidän kaveri ja myötämielinen Piitun treenaamiseen ja jaksat nähdä vaivaa, niin seuraava vois ehkä toimia: Eli silloin, kun Flow on paikalla, sen luokse pääseminen ois Piitulle palkka. Eli ootte jossain yhdessä ja pyydät Piitua tekemään jotain, jonka jälkeen vapautat sen ja se saa juosta Flown luokse. Aina vaan sitten vaatii enemmän tekemistä, ennen kuin pääsee. Ja jos pitää saman säännön yhteislenkeillä yms. mitä yhdessä mahdollisesti teette, niin ettei Piitu koskaan pääse Flown luokse tekemättä ensin jotain juttua sun käskystä, niin se vois alkaa yhdistää Flown siihen, että sen kantsii kuunnella sua. Tietty aluksi pitää vaikka Piitu remmissä, ettei pääse karkaan ilman lupaa.

  Vastaavaan tyyliin tiedän yhden oravahullun koiran koulutetun pois oravien jahtaamisesta, se oli ennen ihan hulluna oravan nähdessään eikä mikään lelu tai nami ollut parempi kuin orava, mutta kun sitä alettiin treenaamaan niin, että rauhoittumalla ja välinpitämättömyydellä se sai lähteä oravajahtiin, niin lopulta koira ei enää ollut hulluna vaan katseli kiinnostuneena omistajaa, koska siitä saattaa saada sen palkan eli lähteä oravan perään, jos hilluu ja huutaa, ei pääse.

  Ja tosiaan saa sanoa, ettei tää tyyli sovi ja huono idis, tuli vaan ekana mieleen tuon oravajutun takia. :)

  VastaaPoista
 2. Laitat Piitulle pitkän liinan perään, jolloin joku pystyy aina astumaan liinan päälle. Ja sitten räminäpurkki Flow:n omistajalle, joka menee koiransa eteen kun Piitu tulee lähelle, ja ottaa kunnolla askelia kohti raivoten ja lätkäisee purkin.

  Ja aina karkaamisesta loppuu hupi, eli koira pikku hetkeksi aina autoon.

  VastaaPoista
 3. Hyviä ideoita, kiitos niistä. Tuo Alielin niksi vois toimia, mut tavataan sen verran harvoin, että tulosten saamisessa menis ihan ikuisuus. Yhteislenkeillä ei käydä niin, et koirat remmissä, koska Flown omistaja inhoaa remmilenkkejä. Ja tosiaan suht harvoin muutenkaan käydään yhdessä..

  Myös Anonyymin ideat ihan varteenotettavia, mutta kun ongelma ei ole ainoastaan se karkaaminen. Flow saattaisi myös panikoida räminäpurkeista, joten ei ihan mielekäs juttu. Piitu on myös siitä hankala, kun se pomppii ja on niin nopee ja ketterä, et se on sekunnin sadasosassa päässyt sinne Flown omistajan taakse/sivulle niin, että on kontaktissa Flowhun.. Tuo siis nähtiin jo käytännössä, koska kouluttajan ohje tuollaisiin tilanteisiin oli: oma koira selän taa ja hiekkaa potkien vieraan koiran "päälle" kiroten lujaa. Flown omistaja ei kyllä ihan vakuuttanut tossa hiekan potkimisessa ja ärinapärinässä ja Piituhan on tunnetusti hyvin kovapäinen, sille ei riitä pieni sanominen vaan on sanottava kunnolla ja tosiaan tarkotettava sitä. Flown omistaja sit vaan käskytti Flown selän taakse paikoilleen ja nappas Piitun kiinni. Niinä kertoina, kun sen sai...

  Mut kuten sanottu, mä oon niin herkkis, et mun hermorakenne ei kestä tollasta. Enkä aio itkien koiran kanssa harrastaa, kun sen ois tarkotus olla kivaa. Varmaan se on alettava tutkia muita treeniporukoita..

  VastaaPoista