20.3.16

Nakupellet

Piitu 1v 1kk
Muusa 1v 10kk
Piitu 1v 1kk

Muusa 1v 10kk. Eläin, joka ei kyllä koskaan osaa seistä kauniisti..
Me sanottiin siis hyvästit conttarille. Varmaan kesäksi lähtee loputkin karvat ja kasvatellaan sitten joskus hamassa tulevaisuudessa ihan alusta asti sitä harmaata karvaa, vaikkapa terrieriin jos ei muuta jakseta. Eipä se oo niin justiinsa. Elellään vaan heleppoa elämäää, lallallaaaa. Harrastellaan, uidaan, tehään mitä lystätään, eikä kuluteta aikaa johonkin turkin nysväykseen. Miten ihanaa!

 Muusasta on kyllä niiiin vaikea saada kuvaa, jossa se seisoisi nätisti. Se on jotenkin hirmu etupainoinen, ei koskaan ryhdikäs kuten Piitu on aina. Se asettelee myös jalkansa aina keinuhevosmalliin. Jos koskaan mielin sen näyttelykehiin viedä, niin varmaan palkattava sille joku osaava handleri. Mä en nimittäin vaan kertakaikkiaan saa sitä seisotettua nätisti. Tai ainakin kaikissa kuvissa se näyttää ihan hirveelle, tosin kuvaajatkin on ollut aina ihmisiä, jotka ei tajua koirista mitään, saati villakoirista tai rakenteesta tai mistään, eikä kuvaustaitojakaan ole nimeksikään. Vapaana ollessaan se saattaa seistä nätisti muutaman hetkenkin, mutta jos erehdyn kameran kanssa tarpeeksi lähelle, niin joko se tulee pussaamaan tai vähintään sen häntä laskee kuin lehmän häntä. Se ei paljoa jaksa häntäänsä kannatella jos seisoo paikallaan. Pöydällä seistessä on ihan sekunnin sadasosista kiinni, että ehtii saada kuvan ennen kuin häntä tipahtaa alas. Ja yleensä kaikki muu on silloin pielessä..Mutta tollanen höpönassunen siitä tuli. Kylmähän sillä toki on vielä ilman takkia, mutta onneksi meillä riittää kolttuja joka säälle, eikä palella tarvitse. Ja kyllä se kevät sieltä tulee hitaasti, mutta varmasti, niin saadaan me kohta jo ulkoilla ihan nakunakin :)

5 kommenttia:

 1. Muusa näyttää varmaan villakoiraihmiselle etupainoiselta, koska sillä näyttäisi olevan ainakin rotuisekseen varsin kiva etuosa, siis riittävästi kulmautunut ja kaulan kiinnitys siellä missä pitää. Tuolta koiran pitää kutakuinkin näyttää. :) Kiinnitin jo pelkkään kuvaan huomiota tästä näkökulmasta, en edes tekstiisi ehtinyt. :D Sillä on ihan hyvä hanurikin.

  Toi vika kuva on niin söpö. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olet oikeassa! Ja tuollaisen Piitunkaltaisen rakenteeltaan epäedullisen koiran jälkeen toiveissa olikin saada vähän terverakenteisempi yksilö. Näihin toiveisiin vastattiin kyllä Muusan kohdalla. Näyttelyissä ei varmasti niin toivottuja ominaisuuksia, mutta kuten sanottu, ehkä hyvä handleri saa sen näyttämään ihan hyvältä villakoiraltakin :D Ja se handleri tuskin olen minä..

   Muusa ei ole vielä hierojalla käynyt, mutta varmasti jossain vaiheessa käy. Ihan mielenkiinnolla odotan mitä siellä sanotaan. Meinaan Piituhan on hyvin jumiutuvaa sorttia, nimenomaan tuolta lantion seudulta, mutta muualtakin. Ekan kerran hierojalla käytyämme hieroja totesi, että kaikilla hänen hieromillaan villakoirilla oli samoissa paikoissa jumeja. Vähän jäi mietityttämään, että oiskohan syy siinä rakenteessa..

   Poista
  2. Melko varmasti joo. Hierottavien villakoirien kohdalla miettisin myös sitä, miksi niitä viedään hierottavaksi. Siellä luultavasti melko vähän kotikoiria ja harrastuspuudelit on yleensä agility-koiria, mikä taas on omanlaisensa painolasti kropalle. Mut joo, pieni ja pysty lantio ei ole erityisen eduksi edes kotikoiralle, vaikka se tiettyjä etuja näyttelykehässä tuokin. Noilla sun tytöillä sentään on molemmilla takajalkojen luusto varsin okei eli ei isoille tyypillisiä ihan hulluja sääriluita tai liikoja kulmauksia. Toinen, mikä tuntuu olevan aika kovassa väännössä villakoirilla on lavat ja sään takainen yläselkä. (pro kieltä tässä jauhan :---D)

   Onks sun koirien lihaskunnossa muuten eroa? Tai ei ehkä niinkään kunnossa, mutta siinä, miten paljon lihasmassaa on ja missä paikoissa? Meillä meinaan on iso ero järkevän ja vähemmän järkevän kropan välillä, vaikka se vähemmän järkeväkään ei ole villakoirien ääripäästä.

   Ja handleri pystyy tekemään tolle vaikka ja mitä. Isoja ei vissiin just edes seisoteta vapaana, niin siinä pystyy tekemään jo asettelulla aika paljon. :) Matalan ruppanan Vinskin ajattelin seisottaa edestä seisomalla inauksen liian lähellä, että saatas ees säälitulos. :D Onneks sillä on edes kiva pää, niin meitä ei naureta ulos.

   Poista
  3. Joo no mähän en ihan hirveesti noista rakenteista oikeesti ymmärrä, muuta kuin nyt sen verran, että Piitun rakenteella ongelmia on. Juurikin tuo etuosattomuus ja pysty kaula aiheuttaa osansa.

   Tuota lihasmassaa on ehkä vähän vaikea arvioida. Muusa on ikäänsä nähden paljon lihaksikkaampi kuin mitä Piitu oli. Piitu oli yli kaksi vuotiaaksi ihan luiseva ja lihakseton otus. Sitten vasta alkoi keräämään massaa. Pitkät sairaslomat taas sai lihakset aika tehokkaasti katoamaan ja nyt niitä on alettu saada kunnolla takaisin. Muusalla on jo ajoissa alkanut kertyä lihasta ja esim. takareidet sillä on aika muhkeet, kun vertaa Piituun. En oo ehkä sillä silmällä niitä katsellut ja tunnustellut, että onko eroja mihin kohtiin tulee toisella enemmän ja toisella ei. Voisikin alkaa vähän syynäämään. Kuitenkin samanlaisella liikunnalla ovat, kun laiska emäntä ei juuri erikseen niitä ulkoiluta ja molempien kanssa samat harrastukset.

   Poista
  4. Mun tekisi mieli aina intoilla rakenneasioista, mutta tytöillä on myös takaosassa eroa, Piitulla näyttäisi olevan lantiossa vähemmän kulmaa ja se taitaa olla myös lyhyempi. Takaosan työntö tuottaa koiralle voiman liikkeeseen, mikä selittää esim. bortsujen nopeuden (riittävän pitkä selkä ja siellä lanne, riittävän kulmautunut lantio eikä ylilyödyt takajalat). Näin long story short. Kiva, kun postasit kuvia, näitä on mielenkiintoista vertailla, vaikka ovatkin vain yhden hetken silmäys.

   Meillä on pintapuolisesti aika samanlainen tilanne lihaksistossa, toki Vinski on pallillinen uros ja sillä on jo siksi etumatkaa.

   Poista